Láska se může proměnit v nemoc, mononukleoza v lásku však ne:-D

Vaření a příprava jídel

5. května 2007 v 18:19 | Lenča |  Co se může a co ne
dieta je téměř univerzální jaterní dietou, je použitelná i pro žloutenku a ostatní jaterní onemocnění



toto je přísná dieta, kterou je nutno držet alespoň do té doby, než se stabilizují jaterní testy, pak je zpravidla možno dietu rozvolnit (záleží na stavu pacienta) - rozvolněná dieta se drží alespoň 3 měsíce

Obecné zásady:

* jíst pravidelně
* jíst alespoň 5krát denně
* jíst v menších dávkách
* jídlo by mělo být čerstvě připravené
* dbát na pestrost stravy (víc než jindy)
* žádný alkohol
* žádná chemie
* žádné smažení

Zakázané potraviny:

* alkohol (i pivo)
* čokoláda
* kakao
* smažená a pečená jídla
* tučná jídla
o tučné (tlusté) maso + husa, kachna, zvěřina
o krémy
o šlehačka
o vejce - žloutek
* tučné a pikantní sýry
* kořeněná jídla
o pepř, pálivá paprika
o maggi, sójová omáčka
* těžko stravitelná jídla
o houby
* nadýmavá jídla
o čerstvé pečivo
o nadýmavá zelenina - viz. níže
o knedlíky
* potraviny obsahující konzervační činidla abarviva
o hořčice, kečup
o nakládaná masa
o nakládaná zelenina
o konzervy (masové, paštiky, pomazánky)
o sardinky, kaviár, očka
o gumoví medvídci
* uzené potraviny
o uzeniny (salámy, klobásy)
o uzené ryby
* zelenina - nadýmavá nebo aromatická
o fazole, hrách, čočka
o cibule, česnek
o zelí, kapusta, květák
o zelená paprika
o okurka
o ředkvičky
o kedluben
* ovoce
o hrušky
o bobulové ovoce (kvůli drobným nestravitelnýmzrníčkům)
+ hroznové víno
+ jahody
+ rybíz
+ angrešt
+ ostružiny, maliny
+ meloun, fíky, datle
+ rajské jablko
* jiné potraviny obsahující malé nestravitelné části
o mák
o buráky
o kokos
o müsli a cornflakesy
* nápoje
o !!! alkohol !!!
o černá káva
o nezředěné ovocné džusy
o TANG, Vitacit a podobné koncentráty
o nápoje sycené oxidem uhličitým (= s bublinkami)


Vhodné potraviny:


* zelenina a ovoce - vše, co není zakázáno
o jablka
o banány
o mrkev
o a další
* ovoce by mělo být zralé a oloupané masa
o telecí
o drůbeží
o ryby
o hovězí a vepřové pouze libové
* přílohy
o brambory
o bramborová kaše
o rýže
o těstoviny
o knedlíky omezeně - jen nekynuté
* moučníky
o nákypy
o pudinky
o moučníky z piškotového těsta
* mléčné výrobky
o nízkotučné jogurty
o kyselé mléko
o málo tučné sýry
* nápoje
o černý i ovocný čaj
o minerálky
o ovocné šťávy
o PITO - nealkoholické pivo
* koření
o petrželová nať
o bobkový list
o kopr
o majoránka
o červená sladká paprika
o kmín
o bazalka
* vejce - bílek
* zmrzlina - trochu opatrně, spíš vodovou než smetanovou




Nevhodné postupy přípravy jídel:

* smažení (fritování)
* pečení


Vhodné postupy přípravy jídel:

* vaření
* dušení
* jíška se připravuje pražením nasucho - bez tuku
* jídla se připravují bez tuku - do hotových jídel se přidává kousek čerstvého másla


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 lucinka lucinka | E-mail | 25. srpna 2008 v 10:53 | Reagovat

Mate tu recepty jak se ma varit a co kdyz mate monukleozu?

2 Tomyik xD Tomyik xD | 30. října 2009 v 0:18 | Reagovat

ta mononukeoza je poděz mg xDDD

3 Ingrid Ingrid | Web | 19. července 2017 v 11:15 | Reagovat

Ako sa dostať bezplatne iPhone5C? Veľmi jednoduché! Podrobností WEB

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama